Ad Blocker Saptanmıştır
Değerli Ziyaretçimiz, Finans ve Sigorta blogu ekibinin ödemeleri ve sitenin tüm giderleri sadece ve sadece online reklam gelirleriyle karşılanmaktadır.Site içeriklerimizde gezintiye başlamak için Finans ve Sigorta Blog özelinde ad blockerınızı devre dışı bırakmanızı önemle rica ederiz. Anlayışınız için çok teşekkür ederiz. Saygılarımızla Finans ve Sigorta Blog Ekibi
Executive MBA nedir sorusu özellikle 2008 global mortgage krizi sonrası iş dünyasında daha sıklıkla sorulur oldu.
Bir önceki nesilde 4 yıllık bir fakülte mezunu olmak uzun ve güvenceli bir kariyerin anahtarıydı.
Ancak günümüzde artık iş dünyasının beklentileri çok değişti.
Artık sadece 4 yıllık üniversite mezunu olmak iş hayatında özellikle global şirketlerde çok üst düzey görevler için hiçbir şekilde yetmiyor.
Açılan sayısız üniversitede:
bu üniversitelerde akademisyen kimliğiyle görev yapan kişilerin çoğunluğunda görülen vasıf eksikliği,
gerekli altyapısı olmadan üniversitelerden mezun edilen milyonlarca kişinin iş hayatına sokulması nedenleriyle özel sektörde niteliksizleşme yaşandı.
Şirketler de buna göre işe alacakları özellikle çok üst düzey yöneticileri seçerken ince eleyip sık dokumaya başladı.
Önce saygın bir üniversite diploması ve uzun yıllara dayanan sektörel ve yurt dışı iş tecrübeleri istiyor şirketler.
Ardından “farklı bir yüksek lisans deneyimine de sahip olmak” önemli bir avantaj yarattı özel sektörde.
Şunu da vurgulamak gerekir ki, her yüksek lisans aynı katma değeri sağlamıyor çalışanlara.
Biz de bugünkü yazımızda iş dünyasında en üst yönetim kademelerine getirilen yöneticiler için tasarlanmış executive MBA programlarını masaya yatırdık.
MBA programları (İşletme Yüksek Lisans) arasındaki nüanslara değinecek ve executive MBA nedir?
Bu programın özellikleri nelerdir?
Nasıl başvurulur? Bu programa katılmalı mısınız? gibi sorulara ayrıntılı cevaplar sunacağız.
İş dünyasında en tepeyi hedefleyenlerdensiniz yazımızı hemen incelemeye başlayın.
EXECUTIVE MBA NEDİR?
Executive MBA ‘in açılımı Executive Master of Business Administration ‘dır.
Dilimizdeki karşılığı Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisansı ‘dır.
Strateji ve planlama ağırlıklı tezsiz bir İşletme yüksek lisans çeşididir.
Bu özel programdan kabul almak diğer yüksek lisans çeşitlerine kıyasla hayli ağır kriterlere bağlıdır.
Özellikle 4 yıllık lisans eğitimini İşletme’den farklı bir alanda almış, iş yaşamında halihazırda direktör ve üzeri konumlarda bulunan, mesleki deneyimi ortalama 10-12 yıl olan üst düzey yöneticiler için tasarlanmış, özelleştirilmiş bir İşletme Yüksek Lisans çeşididir.
Son yıllarda global şirketlerin insan kaynakları departmanları ve head hunter (yetenek avcısı) şirketler :
genel müdür, yönetim kurulu üyesi veya CEO transferlerinde aradıkları nitelikler arasına yurt dışında veya Türkiye’nin saygın üniversitelerinde tamamlanmış “EXECUTIVE MBA derecesi bulunmak” kriterini de eklemeye başladılar.
MBA Türleri Nelerdir?
Çok sayıda (İşletme Yüksek Lisans) MBA Programı geliştirildi ve çeşitlendirildi.
Gözlemlediğimiz kadarıyla MBA türleri konusunda MBA yapmak isteyen adaylarda çeşitli soru işaretleri var.
MBA nedir, tüm MBA Yüksek Lisans çeşitleri aynı mı? gibi soru işaretlerini gidermek için dünyada kabul gören sınıflamalarla MBA türleri ve birbirlerinden temel farklarını sizlere ana hatlarıyla tanıtmak istiyoruz:
1.Tam Zamanlı (Full-time) MBA Programları: En bilinen ve kamuoyunda klasik MBA olarak da tanımlanan İşletme Yüksek Lisans çeşididir.
Bu program tam zamanlı çalışanlar için uygun değildir.
Hafta içi, sabahtan akşam saatlerine dek süren ve ortalama olarak 2 yılda tamamlanan İşletme Master programıdır.
Tezli ve tezsiz olarak yapılabilen çeşitleri de vardır.
2. Uzaktan MBA (Online MBA) Programları: Bu programlar zaman ve mekandan bağımsız olarak tezsiz İşletme master diploması almak isteyen bireyler için geliştirilmiştir.
İş ya da ailevi yükümlülükler sebebiyle yurt dışına çıkma olanağı bulunmayan bireyler yabancı ülkelerde sunulan online MBA programlarını web üzerinden tamamlayarak mezun olabilirler.
Tam zamanlı MBA programlarındaki gibi düzenli olarak kampüse gitme, fiziksel olarak amfide bulunma gibi zorunlulukları yoktur.
Eğitim web-tabanlı olarak gerçekleştirilir ve katılımcılar internet üzerinden bir “sanal sınıf” ortamında programı tamamlarlar.
Tezsiz ve büyük çoğunluğu 1 yıllık bir MBA çeşididir.
Uzaktan MBA programlarına E-MBA de denildiği için bu program çoğunlukla Executive MBA Programları ile karıştırılmaktadır.
3.Türkçe MBA Programları: MBA ve Executive MBA Programları’nın en önemli özelliği neredeyse anadil düzeyinde İngilizce diline hakimiyet gerektirmeleridir.
Programların temel amacı global ölçekte geçerli yetkinliklerle çok üst düzey görevler alınması olduğu için Türkçe MBA programlarının tercih edilme oranı çok daha düşüktür.
Ancak çok ileri seviyede İngilizce bilgisi olmasa dahi İşletme Yüksek Lisans yapmayı arzu eden bireyler için kariyerlerinde fark yaratmaya katkı sunan bir MBA türüdür.
4.Executive MBA Programları: Üst düzey yöneticiler için geliştirilmiş, yoğun ve yabancı ülkelerden yönetici katılımcılarla ileri seviye işletme ve yöneticilik eğitimi almak isteyen orta yaşta profesyonel beyaz yakalılara yöneliktir.
Procter&Gamble, Unilever, LOréal, Henkel, Apple, Google gibi global işletmeler genel müdür, Ceo, CFO (Chief Financial Officer), CTO (Chief Technology Officer), CSO (Chief Strategy Officer) yönetim danışmanı, kurumsal planlama profesyoneli gibi görevler vermeyi planladıkları üst düzey çalışanlarını bu programlara gönderebilmekte ve program ücretlerini karşılayabilmektedirler.
MBA mi Executive MBA Mi Yapmalısınız?
Executive MBA Programları henüz tasarlanmamışken, İşletme Yüksek Lisans klasik MBA (Master of Business Administration) hayli revaçtaydı.
İş hayatında yükselmek, önemli terfilerde tezsiz MBA yapmış olmak özel sektörde önemli bir fark yaratmayı sağlıyordu.
Ancak süreç içinde aşırı sayıda genç insanın MBA yapmaya başlaması, MBA Programları nın bir ölçüde sıradanlaşmasına neden oldu.
Online MBA gibi kolaylıkların getirilmesi, “tabela üniversitelerinin” popüler olması MBA Programları seçiminde titiz davranmanızı gerektiriyor.
Executive MBA mi yoksa MBA mi yapmalısınız?
Bu 2 farklı İşletme Yüksek Lisans Programı arasından size uygun olanı hangisi? gibi sorularınız için pratik bir gözden geçirme listesi sunuyoruz:
- MBA (iŞLETME Tezsiz Yüksek Lisans) programları, 4 yıllık herhangi bir lisans diplomasından hemen sonra 21-22 yaşlarınızda da yapılabiliyor.
- Executive MBA Programları için ise eğer iş dünyasında minimum 10-15 yıl aralığında deneyimleriniz yoksa, henüz temsilci, uzman yardımcısı, uzman, bölüm yöneticisi gibi unvanlarla görev yapıyorsanız programa kabul alınamıyor.
- MBA programları ileride yönetici olmak isteyebilecek ve lisansı İşletme-İktisat gibi dallar dışında olan gençlere yönelikken, Yöneticiler için MBA (Executive MBA) Programları vice president, yönetim kurulu mensubu, stratejist, CEO, CFO gibi unvanları alması olası gözüken orta-ileri yaş grubu iş dünyası profesyonellerine yöneliktir.
- Executive MBA Programları için başvurular gözden geçirilirken, son 10-15 yılda global işletmelerde, farklı ülkelerde edindiğiniz yurtdışı iş başarıları büyük önem taşıyor.
- MBA programları için ise lisans eğitiminde aldığınız not ortalamaları, transkript değerleriniz, Erasmus deneyiminiz gibi çok sayıda kriter dikkate alınıyor.
Executive MBA Yurt Dışı Seçenekleri Nelerdir?
Yöneticiler için MBA Programları, yüksek lisanslı rakiplerinizi elemede, çok üst düzey görevler için tercih edilmede çok büyük avantajlar sağlıyor.
İş dünyasındaki rekabeti gözlemleyen orta kademe yöneticiler bu masterı yapmak için yurt dışına gitme seçeneğini de yoğun olarak tercih ediyorlar.
Ortalama 1,5 yıllık bir süreyi gözden çıkarmak gerekse de, programın kariyerinize sağlayacağı devasa faydalar dikkate alınınca siz de executive MBA yurtdışı alternatiflerine yönelebilirsiniz.
Executive mba Amerika, executive mba dubai ya da executive mba europe gibi alternatiflerden, sektörünüze, yaşam tarzınıza, bütçenize ve hedeflediğiniz özel uzmanlık dalına (pazarlama-insan kaynakları, strateji, liderlik, kurumsal finans v.b.) göre en uygun bulduğunuza başvuruda bulunabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Yurt Dışında İş Bulmak:Ütopya Mı Mümkün Mü?
Executive MBA İstanbul Seçenekleri Nelerdir?
Yöneticiler için MBA Programları ağırlıklı olarak İstanbul merkezli olarak sunuluyor ülkemizde.
Bu durumun sebebi İstanbul’un finans, pazarlama-marka yönetimi-insan kaynakları-strateji ve planlama gibi iş yetkinliklerinin arandığı özel bir metropol olmasıdır.
Yöneticilikte en ileri seviyeyi hedefliyorsanız, herhangi bir nedenle yurt dışında master yapma fırsatınız olmayabilir.
Bu durumda bu yüksek lisans programını İşletme ve İktisat’ın kalbi olan İstanbul’daki üniversitelerde tamamlamanız size ekstra avantaj sağlar.
Global kariyer portallarının, insan kaynakları konusundaki istatistiklerin işaret ettiği en beğenilen executive mba programları arasında ilk 2 sırada Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi geliyor.
İstanbul merkezli üniversiteler arasında bu programa bir devlet üniversitesinde katılmayı da planlayabilirsiniz.
Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA veya İstanbul Üniversitesi Yöneticiler İçin İşletme Yüksek Lisans Programı‘nı da değerlendirebilirsiniz.
Bu programın vakıf üniversiteleri ile devlet üniversitelerinde sunulan versiyonları arasında müfredat ve uygulama farklılıkları mevcuttur.
Devlet üniversitelerinde İşletme ve Yönetim Bilimleri’nin daha teorik boyutları ön plandadır.
Prestijli vakıf üniversitelerinde dünyanın en saygın işletme okullarından hocalarla eğitim alma olanağı daha fazladır.
Ayrıca global iş dünyasının en başarılı kişileriyle workshoplar, ortak projeler ve network geliştirme fırsatlarını da yakalayabilirsiniz.
Yöneticiler İçin MBA Başvuru Koşulları? Neler İsteniyor?
Yöneticiler İçin MBA Programları ciddi bir eğitim yatırımı gerektiriyor.
Aynı zamanda bütçeniz haricinde birçok özel kabul kriteri de mevcut.
Her üniversitenin executive mba başvuru koşulları kendi içinde farklılıklar taşıyor.
Yöneticiler için MBA Programları‘nın hemen hepsinde aşağıdaki özellik ve yeterlilikler bekleniyor:
1. Anadil düzeyi veya anadil düzeyine yakın ve belgelenebilir İngilizce bilgisi (Toefl, Ielts sonuçlarınız gibi)
2.Özellikle büyük ölçekli veya global bir işletmede 7-10 ya da 15 yıllık mesleki ve sektörel iş deneyimi
3.Yurt dışında denkliği bulunan ve mezun olduğunuz tüm önceki üniversitelerden alınmış transkript belgeleriniz
4.İş dünyasındaki toplam mesleki deneyiminizin önemli bir bölümünü “yönetici” olarak geçirmiş olmanız
(Özellikle Direktör ve üstü konumlarda bulunmanız tercih sebebi olacaktır.)
5.İş dünyası profesyonellerinden mesleki ve yönetimsel bilgi ve deneyimlerinizin aktarıldığı 2 veya daha fazla özel referans mektubu
6.Eğer işvereniniz program ücretini kurumsal olarak karşılıyorsa, bu durumu üniversiteye bildiren işvereninizden alınmış resmi doküman
7.Programa kabul mülakatları Türk ve yabancı İşletme ve İktisat dallarından akademisyenlerle İngilizce olarak uygulanmaktadır.
Executive MBA Fiyatları 2023 Ne Düzeyde?
Yönetici MBA Programları çok nitelikli eğitim sunmaları ve iş yaşamında en üst düzey görevlere gelmenizi sağlarken belli bir yatırım da gerektiriyor.
Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında Executive MBA yapmak için işveren finansal desteği alabilirsiniz.
Önceden planlayacağınız kişisel bir yüksek bir bütçeye ihtiyaç bulunuyor.
Executive MBA ücretleri eğer yurt dışında bir üniversitede programa katılacaksanız maliyet hayli artıyor.
Dolar ve euro bazında ücretlendirmelerle yurt içine kıyasla daha yüklü bir maliyet ortaya çıkıyor.
Ülkemizde en tercih edilen İstanbul merkezli programlar arasında Koç Üniversitesi Executive MBA programı ilk sırada yer alıyor.
Koç executive mba fiyat aralığına baktığımızda :
2023-2024 akademik yılı için program ücretleri, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından kararlaştırılacaktır bilgisini alıyoruz.
Bu program için ülkemizde en çok tercih edilen ikinci üniversite ise Sabancı Üniversitesi.
Sabancı Üniversitesi Executive MBA fiyatları ise 70.000 TL+7700 USD olarak belirlenmiş durumda.
Executive MBA Yapmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Executive MBA nedir?
- Yöneticiler için tasarlanmış bir MBA programıdır.
- Çalışırken eğitim almayı mümkün kılar.
- Liderlik ve yönetim becerilerini geliştirir.
- Executive MBA ile normal MBA arasındaki fark nedir?
- Executive MBA, deneyimli profesyoneller için tasarlanmıştır.
- Normal MBA, daha geniş bir öğrenci kitlesine hitap eder.
- Eğitim süreci ve formatı farklıdır.
- Executive MBA programlarına kimler başvurabilir?
- Genellikle en az 5-10 yıl iş deneyimi olan profesyoneller.
- Yönetici veya liderlik pozisyonunda çalışanlar.
- Kariyerinde ilerlemek isteyenler.
- Executive MBA programlarının süresi ne kadar?
- Genellikle 1-2 yıl sürer.
- Part-time formatında sunulur.
- İş ve eğitim dengesi gözetilir.
- Executive MBA programlarının maliyeti nedir?
- Ücretler okul ve programa göre değişir.
- Ortalama 50.000 – 100.000 USD arasında olabilir.
- İşveren desteği ve burs seçenekleri mevcuttur.
- Executive MBA programlarına nasıl başvurulur?
- Online başvuru formları doldurulur.
- CV, referans mektupları ve motivasyon mektubu gereklidir.
- Mülakat süreçleri olabilir.
- Executive MBA programlarının avantajları nelerdir?
- Liderlik ve stratejik düşünme becerilerini geliştirir.
- Ağ kurma fırsatları sunar.
- Kariyer ilerlemesini hızlandırır.
- Executive MBA programları hangi konuları kapsar?
- İş stratejisi, finans, liderlik ve pazarlama.
- Organizasyonel davranış ve inovasyon.
- Global iş dünyası dinamikleri.
- Executive MBA programları sırasında işten ayrılmak gerekir mi?
- Genellikle hayır, programlar çalışırken tamamlanabilir.
- Haftasonu veya akşam dersleri sunulur.
- İş ve eğitim dengesi sağlanır.
- Executive MBA sonrası kariyer olanakları nelerdir?
- Üst düzey yönetici pozisyonları.
- Danışmanlık ve girişimcilik fırsatları.
- Global şirketlerde liderlik rolleri.
Executive MBA Programları Hakkında Son Söz
Etraflıca düşünüp bu programa katılmaya karar verdiniz.
Programı tamamladığınızda elde edeceğiniz faydalar saymakla bitmez:
1.İşletme Yönetimi konusunda en ileri tekniklerle 21. yüzyılda bir üst düzey yöneticiye gereken yetkinlikleri elde edersiniz.
2. Tercihinize göre pazarlama, marka yönetimi, finans, insan kaynakları, strateji, liderlik gibi özel bir alt alan uzmanlığını da kazanırsınız.
3. Her hafta farklı işletme sorunları hakkında projeler geliştirip sunmanız gerekir bu programda.
Topluluk önünde etkileyici konuşma yapma, ikna psikolojisi, iş dünyasında beden dili gibi çok kritik konularda kendinizi geliştirirsiniz.
4. Büyük bir işletmenin önemli sorunlarını tüm dünyadan farklı yönetici ve eğitimcilerle, farklı kültürlerden iş insanlarıyla ortak aklı kullanarak en maliyetsiz ve en etkili çözümleri geliştirmeyi deneyimlersiniz.
5.Executive MBA yapmak, bir sonraki terfiniz veya başka şirkete transfer sırasında size istatistiklere göre minimum %20 civarında maaş artışı, temettü ve hisse gelirleri, şirket hisselerinde avantajlı alım gibi altın değerinde avantajlar da sağlayabilir.
6.Teknik işletme alan uzmanlıklarının yanı sıra Yöneticiler İçin MBA programları liderlik, strateji ve işletme iç görüleri geliştirme gibi en aranan iş dünyası yetkinliklerini geliştirirsiniz.
7.Gerek Türkiye içinde gerekse yurt dışından kariyerinize büyük artılar katacak global bir network yapma fırsatını elde edersiniz.
8. Yüz binlerce masterlı veya sadece lisans mezunu deneyimli rakibinize karşı, Executive MBA yapmak size büyük bir tercih edilme, rakipleri eleme ve hedeflediğiniz pozisyon için öne geçme avantajı sağlar.
9.Global bir işletmede görev almak yerine dilerseniz aile işletmenizin tepe yönetiminde de rol alabilirsiniz.
Bu yüksek lisansta edindiğiniz yetkinlikleri kendi işletmenizin patronu olarak kullanabilirsiniz.
Bugünkü içeriğimizde Executive MBA nedir? sorusunu cevaplayabilmek adına:
21.yüzyılda en tepeyi hedefleyen yöneticiler için Executive MBA Programları ‘nı, diğer MBA yapma alternatiflerini sunduk.
Sizlere Yöneticiler İçin MBA yapmanın kariyerinize neler katacağı konusunda bilgiler paylaştık.
?Eğer bu yazımızı yararlı ve nitelikli bulduysanız lütfen sosyal medyada paylaşarak Finans ve Sigorta Blog ‘a destek verin.
?Bu programa katılmayı hiç düşünmüş müydünüz?
Katılıp mezun olduysanız kariyerinize neler kattı?
Programla ilgi gözlem ve deneyimleriniz nelerdir?
Aşağıda yorumlar bölümünde paylaşırsanız konuyu hep birlikte değerlendirebiliriz.
Bir sonraki içeriğimizde buluşana dek para, kariyer, refah ve güvence sizinle olsun.
“Kazan-Büyüt-Koru-Yaşa”