Ad Blocker Saptanmıştır
Değerli Ziyaretçimiz, Finans ve Sigorta blogu ekibinin ödemeleri ve sitenin tüm giderleri sadece ve sadece online reklam gelirleriyle karşılanmaktadır.Site içeriklerimizde gezintiye başlamak için Finans ve Sigorta Blog özelinde ad blockerınızı devre dışı bırakmanızı önemle rica ederiz. Anlayışınız için çok teşekkür ederiz. Saygılarımızla Finans ve Sigorta Blog Ekibi
Oto ekspertiz fiyatları İstanbul çok araştırılan bir konu ve araç ekspertiz yapacağınız araç yatırımını çok büyük oranda etkileme gücüne sahip bir denetim.
Ülkemizde ikinci el araç piyasası daima çok hareketli. Her otomobil markasının kendine ait geniş veya dar bir 2. el piyasası var.
Araç ekspertiz işte tam bu noktada devreye giriyor.
Biz de bugünkü yazımızda:
oto ekspertiz nedir, nasıl yapılır,
oto ekspertiz fiyatları İstanbul ne düzeyde gibi sorulara yanıtlar sunmak, oto ekspertiz dosyasını sizlerle beraber açmak istedik.
Gözünüze kestirdiğiniz bir araç varsa ama bir türlü doğru araç olup olmadığından emin olamıyorsanız, oto ekspertiz fiyatları İstanbul ‘da ne kadar oldu acaba diyorsanız hemen yazımızı incelemeye koyulabilirsiniz.
Oto Ekspertiz Fiyatları İstanbul-Araç Ekspertiz Ücreti Ne Kadardır?
“Otomobil durduğu yerde para yer.” sözü klişe olduğu kadar doğrudur da.
Bakımları, kaskosu, ilave donanımları derken artık araba sahibi olmak devasa denecek yatırımlar gerektirmeye başladı.
Ama arabalar size masraf çıkarmaya daha satın alımdan önce başlıyor:)
Çok beğendiğiniz, test sürüşleri yaptığınız, belki bir süre ödünç kullanıp denediğiniz ikinci el bir aracı almak istediğinizde ilk düşünmeniz gereken şey oto ekspertiz raporu ve bu raporda ortaya çıkacak bulgulardır.
Oto ekspertiz raporu edinenin yanı sıra, aracı oto sanayi sitesinde çok deneyimli bir otomobil ustasına göstermeyi de seçebilirsiniz.
Çok iyi durumdaki araçlarda bu pratik yöntemle usta size aracın kaporta, motor, vuruk, boya değişimi v.b. durumlarını kolaylıkla söyleyebilir.
Ancak satın almak istediğiniz araç özellikle orta-üst segment, hasarlıysa başınızı fena ağrıtabilecek bir sınıftansa küçük bir başlangıç maliyetine katlanarak oto ekspertiz yaptırmak en sağlam çözümdür.
Oto ekspertiz fiyatları her konuda olduğu gibi lokasyona, seçeceğiniz ekspertiz raporu kapsamına ve bu sektörün piyasasına göre değişkenlik gösteriyor.
Oto ekspertiz fiyatları İstanbul eğer ekspertizi yetkili servislerde yaptırmayı planlıyorsanız sanayi sitelerine göre biraz daha pahalı diyebiliriz. 2020 yılı için bu tutar (yaptıracağınız rapor kapsamına göre ) 100 TL ile 450 TL aralığındadır.
Bu ücreti havale veya EFT yöntemlerinin yanı sıra, anlaşmalı banka kredi kartlarınızdan biriyle ödeyerek taksitlendirme olanağından yararlanabilirsiniz.
Araç Ekspertiz Ücreti Ne Kadar? Neleri Kapsar?

oto-ekspertiz-fiyatlari-istanbul
Araban mı var derdin var sözü oto ekspertiz raporu konusunda da geçerli.
Aracı satın almak değil, sonrasında yaratabileceği maliyetleri de dikkate almanız gerekiyor.
Araç ekspertiz ücreti ne kadar dediğinizde standart bir fiyattan söz edilemiyor.
Mini ekspertiz, genel ekspertiz veya full ekspertiz gibi farklı farklı hizmet paketlerinden ihtiyacınıza uyanı tercih ediyorsunuz.
Almayı planladığınız araca dair yoğun soru işaretleriniz varsa, full ekspertiz fiyatları görece yüksek olsa da yaptırın, kafaca rahat olun bizce.
2.el otomobil pazarı cazibesiyle çoğu kez art niyetli dolandırıcı kişilerce de suistimal ediliyor.
Müşteri olarak iyi niyetinizden yararlanmak isteyen kimi kişiler ağır hasarlı, neredeyse perte çıkmış araçları aradaki güven ilişkisine dayalı olarak ederinin çok üstünde satabiliyorlar.
Kendiniz ve ailenizin güvenliği, yatırımınızın karşılığını alabilmeniz ve o aracı siz yeniden satmak isterseniz de ibraz edebileceğiniz sağlam bir oto ekspertiz raporu elinizde olmalı mutlaka.
Araba ekspertiz raporunda nelere bakılır derseniz: Kaporta kontrolü, boya aksamı a’dan z’ye gözden geçirilir. Çok ustaca yaptırılmış belli belirsiz düzeltmeler bile raporda direkt çıkar.
İkinci olarak almayı düşündüğünüz aracın tüm motor aksamı ve mekanik sistemleri tek tek analiz edilir.
Malum, özellikle motor aksamında çıkabilecek arızalar sizi sonrasında pişman edebileceğinden oto ekspertiz raporu konusunda ne kadar titizlik gösterseniz azdır.
Motor dyno testi, lift dahil tüm süspansiyon testi, diyagnostik cihazla arıza testi mutlaka raporda görmeniz gereken sonuçlar arasında.
Tüm bunlara ek olarak olur da ağır bir hasar varsa sizi çok üzebilecek ve bütçenizde büyük bir gedik açabilecek olan kritik nokta silindir conta kaçakları olup olmadığıdır.
Gözünüze kestirdiğiniz aracın yüzeysel ve derin hasarlar olmak üzere tüm araç hasar kaydı sorgularını profesyonel bir ekspertiz raporu ile denetlemelisiniz.
Araç ekspertiz raporunda hiç de yüreğinize su serpmeyecek bulgular varsa, “üstüne ekler ben yaptırırım bu hasarları” deme gafletine düşmeyin.
Gerekirse beğendiğiniz 2. el aracın temizini bulana dek kiralık araç kullanın ama başınıza iş açabilecek bir 2. el aracı ne kadar beğenirseniz beğenin asla satın almayın.
Rapor sonucu sizi mutsuz eder de bir süre rent a car la idare edeyim diyecek olursanız şu yazımızı da okumanızı öneririz: “Araba Nasıl Kiralanır” (Rent A Car Istanbul seçenekleri)
Oto Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu Mu?

oto-ekspertiz-zorunlu-mu
Geçen yıla dek, oto ekspertiz yaptırmak kişilerin inisiyatiflerindeydi.
2019 itibarıyla 2. el otomobil piyasasında getirilen yeni düzenlemeler ile oto ekspertiz artık zorunlu hale getirildi.
5,5 milyona yaklaşan 2. el otomotiv sektöründe 2020 itibarıyla hala bu zorunlu oto ekspertiz raporu sürecinden kaçınan kişiler olmakla beraber, denetimler de sıklaştı.
Zorunlu araç ekspertizinden kaçınmada ülkemize has bir alışkanlık da ön planda.
Kişiler genellikle uzun yıllardır araçlarını emanet ettikleri, oto sanayi sitelerindeki “kendi ustaları” ile görüşmeyi, onlara güvenmeyi tercih ediyor.
Zorunlu ekspertiz raporunun istisnaları da var. Getirilen düzenlemeye göre 8 yaşından büyük ve 160.000 km üstü araçlarda rapor zorunluluğu bulunmuyor.
Ayrıca düzenli ve profesyonel olarak araç alım satımıyla uğraşmayan kişiler için de rapor zorunlu tutulmuyor.
Full Ekspertiz Ne Kadar Sürer?
2. el araç alım satımlarında oto ekspertiz süreci, eksperler açısından yasal sorumluluğu bulunan ve olası bir hata veya eksik bilgi durumunda maddi-manevi zararlara yol açabilen bir süre.
Müşteriler tarafında ise, çok beğenilen ve temiz çıkması istenen bir aracı bir an önce satın almak için çabucak hallolması istenen bir prosedür.
Özellikle lüks segment 2. el otomobil alımlarında şüpheye yer kalmaması açısından full ekspertiz tercih ediliyor. Bu noktada da full ekspertiz ne kadar sürer acaba sorusu devreye giriyor.
En geniş kapsamlı olan full ekspertiz raporu, tramer sorgulama süreci, yanal kayma testi, dyno testi gibi detaylı incelemeler de olduğundan full ekspertiz ortalama olarak 2 saat kadar sürebilmektedir.
Bu aşamada sabırsızlık göstermeye hiç gerek yok; araca en kapsamlı şekilde bakılsın ki, satın aldıktan sonra başınız ağrımasın.
Oto Ekspertiz Raporu Ne Kadar Geçerli?
Oto ekspertiz raporları konusunda en merak edilenlerden biri de oto ekspertiz raporu ne kadar geçerli sorusudur.
Bu konuda yasal bir sınırlama bulunmuyor.
Bununla beraber oto ekspertizin 2.el araç satın alım gününe mümkün olan en yakın tarihte yapılması gerekir.
Çünkü oto ekspertiz, satın almak istediğiniz aracın anlık durumunu net olarak ortaya koyan bir rapor çeşididir.
Dolayısıyla örneğin aracı satın alacağınız günden 15 gün önce yaptırılmış bir ekspertiz aracın durumunu size tam olarak söyleyemez.
Çünkü o 15 gün içinde rapora yansımamış hasar veya arızalar meydana gelmiş olabilir.
Araç Ekspertiz Raporu Hakkında Son Söz
Bugünkü yazımızda 2. el piyasası daima çok hareketli olan otomotiv sektörüne uzandık.
Hep merak edilen oto ekspertiz fiyatları İstanbul acaba ne düzeyde, ekspertiz paketleri farkları nelerdir, oto ekspertiz raporu ne kadar geçerli gibi sorulara yanıtlar paylaştık.
Dolandırıcılığın çok yaşandığı kritik bir sektör olduğu için, 2. el araç alım-satımlarında masraftan kaçınmadan mümkün olan en kapsamlı ekspertizi yaptırmak gerek.
Oto ekspertiz yapma yetkisine sahip profesyonel bir araç ekspertiz firması ile görüşerek tüm soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.
Yazımızı faydalı veya nitelikli bulduysanız:
- sosyal medyada paylaşarak Finans ve Sigorta Blog‘a destek verebilir;
- yorumlar sekmesinde araç ekspertiz raporu konusundaki deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.
Gelecek içeriğimize dek güvenlik, refah ve keyif sizinle olsun.
“Kazan-Büyüt-Koru-Yaşa”